Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Το σεντούκι με τα αμύθητα σεντέφια - εργασία 12η


Η υπόθεση του σεντουκιού εκτυλίσσεται σε ένα ιστορικό φόντο που σημάδεψε την νεότερη ελληνική ιστορία.

1914
Ξεσπά ο Ά παγκόσμιος πόλεμος με μια δολοφονία στο Σεράγεβο. Ο ιμπεριαλισμός, ο εθνικισμός και ο ενισχυόμενος μιλιταρισμός φέρνουν αντιμέτωπες τις Κεντρικές Αυτοκρατορίες [Γερμανία, Ιταλία, αργότερα Βουλγαρία και Οθωμανική Αυτοκρατορία] με τις δυνάμεις της Εγκάρδιας -Αντάντ- [Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία αργότερα Ιταλία και Ελλάδα].

1918
Γίνεται ανακωχή με τους Οθωμανούς Τούρκους. Οι χώρες της Αντάντ είναι νικήτριες και η Ελλάδα, στο πλευρό τους, προσδοκά κέρδη.

1919
Ελληνικός στρατός, με την άδεια των συμμάχων της Αντάντ, κάνει απόβαση στη Σμύρνη. Ο ελληνικός πληθυσμός της Σμύρνης με σημαίες υποδέχεται το στρατό. Το όνειρο για ένωση με την Ελλάδα φαίνεται να παίρνει την εκδίκησή του.

1920
Υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών, με τον ελληνικό στρατό στη Μικρά Ασία. Διπλωματικός θρίαμβος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ή μήπως η Συνθήκη είναι εύθραυστη σαν τις ομώνυμες πορσελάνες;

1921
Ο ελληνικός στρατός προελαύνει στα ενδότερα της Ανατολίας. Ο Βενιζέλος δεν καθοδηγεί πλέον την πολιτική τύχη του έθνους. Οι «σύμμαχοι» της Αντάντ προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες με τον Κεμάλ. Η Ελλάδα συνεχίζει να υπηρετεί τη «Μεγάλη Ιδέα»: απελευθέρωση των αλύτρωτων ελληνικών πληθυσμών που διαβιούσαν στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1922
Το καλοκαίρι σε μια αντεπίθεση του Κεμάλ ο ελληνικός στρατός υποχωρεί. Οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη και την καίνε. Οι Έλληνες κάτοικοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη, πανικόβλητοι, με κάθε μέσο. Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας ξεριζώνεται από τις εστίες αιώνων. Οι «σύμμαχοι» μένουν ασυγκίνητοι στο ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους.

Ελισάβετ Στρατηγοπούλου