Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Το σεντούκι με τα αμύθητα σεντέφια - εργασία 11η



Στο κέντρο του σκηνικού, των σκέψεων της ηρωίδας αλλά και της υπόθεσης βρίσκεται ένα σεντούκι.

Τι μπορεί να κρύβει ένα σεντούκι;

Υπάρχουν σεντούκια που βγάζουν παραμύθια, άλλα κρύβουν μάγια και μυστικά εξουσίας, κρύβουν χρήματα ή κειμήλια. Το σεντούκι του Ευγένιου Τριβιζά ξεκλειδώνεται με 5 κλειδαριές και σε σεντούκια μεταφέρονται πολύτιμα επιστημονικά βιβλία στο «θεώρημα του παπαγάλου» για να διασωθεί το μαθηματικό περιεχόμενό τους.

Και το σεντούκι της Τασάκου;

Ως σκηνικό και σύμβολο προωθεί την υπόθεση, είναι ένα εφεύρημα της πλοκής του μύθου ως αντικείμενο και περιεχόμενα. Η Κλειώ το θεωρεί παρηγοριά στη μοναξιά της. Ο παππούς υπόσχεται ότι σε αυτό φυλάσσονται πολύτιμα αντικείμενα. Το άνοιγμα του σεντουκιού εξάπτει τη φαντασία της Κλειώς βάζοντας στόχους στο μεγάλωμά της: ίσως να κρύβει ένα γράμμα του πεθαμένου πατέρα, ίσως μια ελληνική σημαία ή ένα μικρό αρχαίο άγαλμα…

Τελικά η Κλειώ συνειδητοποιεί πως είναι η κιβωτός της ελληνικότητας, η πνευματική κληρονομιά των προγόνων της από την αραιότητα ως τον πατέρα της, η προσωπική της προίκα.

Δεν μπόρεσε να μεταφέρει το σεντούκι η Κλειώ στην Ελλάδα. Έφερε όμως το κλειδί του και το κράτησε ως κλειδί της γνώσης που αναδείχτηκε σε κλειδί των αποφάσεων που πήρε για τη ζωή της.

Αγγελική Αντωνοπούλου